BK-48/2 vinner Division 6!
Publicerad: 15.09.2023 12:50

BK-48/2 vinner Division 6!

EN HELT OSANNOLIK FOTBOLLSHISTORIA MED ETT SAGOLIKT AVSLUT

Det går inte att skriva ett bättre manus - En berättelse om ett ungt kompisgäng som återfunnit fotbollen och nu överraskat alla.

Året är 2021 och ett kompisgäng träffas några sommarsöndagar för att bolla lite på skoj. BK-48:s Johan Rönn står för initiativet som ger unga killar chansen att lira trots att de inte längre tillhör något lag.

Nästa år befinner sig killarna efter nyfunnen fotbollslust under BK-48-herrlagets paraply och ska spela som BK-48/2 i division 6.


Benjamin Haapalainen i kamp om bollen


Premiären i seniorfotbollen går mot rutinerade ABC/2. Matchen slutar chockartat med att man krossas 9-2. ”Var sexan numret för stort för killarna?” är det nog många som undrar.

Sakta men säkert gör laget ändå små framsteg, men det är inte tillräckligt för att vara med och slåss om några åtråvärda titlar.

BK/2 avslutar trots allt sin första säsong med flaggan i topp, genom att vinna några matcher i betydelselösa nedre slutserien.

Det nya året 2023 medför några hoppingivande ändringar för laget. Ett allt tätare samarbete med första laget, en mera målinriktad träningssatsning samt en tränarstab med Jani Nyman i spetsen leder individerna till att mogna i rätt riktning. Man noterar tydliga framsteg och får dessutom med sig några viktiga förstärkningar på positioner där det saknats bredd innan.

Denna framgångasaga tar krokiga vägar och bjuder på olika utmaningar. Träningsmatcherna på våren slutar i idel förluster. Det nya spelsystemet ifrågasätts. Vårens kvalomgång är på vippen att sluta illa då det är nära att man blir utanför platsen i övre slutserien.

Man klarar sig med blotta förskräckelsen och det är nästan poetiskt när hedersordförande Rune Rönns leende skiner upp efter att BK säkrat kvalet och nu dessutom vunnit sista vårmatchen mot VIFK.


Viktiga målvakten Sebastian Björknäs övergick till BK efter halva säsongen i VIFK/2.


Hösten medför nya utmaningar. Trots att laget är obesegrat så har ett par kryss gjort att laget halkat efter några poäng. I måstematchen mot Kyvo kliver spelarna fram och tar stort ansvar. Allt klaffar och man åker hem som klara vinnare. Det känns som att inget kan hindra BK/2 längre. Ett kryss till kommer räcka!

Sista avgörande matchen kvarstår och för motståndet står givetvis ABC, laget som krossat oss bara för ett år sedan. Efter bara halvtimmen spelad håller dom även på att krossa lagets drömmar om att vinna sexan.

Matchen är katastrofal inledningsvis sett ur BK:s perspektiv. Det är tydligt att rutinen i motståndarlaget väger tungt, medan det också är påtagligt nervöst i det blågula lägret. Spelet har låst sig och det rasslar gång på gång i fel målbur.

Guldläget har plötsligt förvandlats till 0-3 underläge, men förarbetet på högerflanken av Sami Nyström leder till ett inlägg och en reducering av Jere Schrey. Hoppet tänds, men slocknar dessvärre då ABC utökar igen.


Emil Aaltonen ser uppgiven ut inför en svår uppförsbacke.


Matchen står 1-4 i 68’ minut när Schrey, som inte ännu gett upp, än en gång är framme i boxen och nätar efter ett läcker inlägg av Emil Aaltonen. 2-4.


Det blev inget långt firande för Jeremias Schrey.


En desperat långfrispark slås mot ABC-boxen från målvakten i vårat lag, Sebastian Björknäs. En lös returboll skyfflas sedan in i straffområdet av Mattias Storbacka. Bollen studsar förbi alla och faktiskt enda in i mål. 3-4 och nu har BK fått blodad tand.

BK går en kamp mot klockan. Hörnor, halvchanser och frisparkar rensas undan av ABC. Publiken har vaknat till liv och manar på. Domaren kan avsluta matchen när som helst. Full satsning framåt. Vi lyckas inte låsa upp försvaret och ABC spelar uppoffrande. Hopplöst! Plötsligt är det straff! Det är straff!!


Hannes Hiekkanen viktigaste spark i år.


Publiken vädrar morgonluft. Allt ska avgöras. En lång och krånglig historia skall bli all med säsongens sista spark. Hannes Hiekkanen tar ansvaret över lädret. Ansatsen känns som att den tar en evighet. En orkan av jubel och lättnad hörs när bollen smeker nätmaskorna. I samma sekund blåser domaren av matchen.


Precis alla på plats som medverkat i laget under säsongen rusade för att fira!


Serien är avgjord! BK står högst på pallen! ”Se oli siinä! Vi ger aldrig upp i BK”, citerar vi tränare Jani Nyman.

Efter jubel och kramar får lagkapten Eddi Omars i en champagnedusch lyfta samma buckla som Kaj Riska fick lyfta bara för 2 år sedan då första laget vann sexan.


Att detta händer två gånger om för en och samma förening på så kort tid är exceptionellt!

STORT TACK TILL ALLA SOM KOM OCH STANNADE ÄNDA TILL SLUTET!

COME ON BK 💙💛


BK-48/2
Coach: Jani Nyman
Assisterande: Juha Papula och Roland Asplund

Spelare (ordning enligt flest matcher spelade):

80 Papula Taavi
23 Aaltonen Emil
42 Orre Oliver
50 Schrey Jeremias
20 Rönn Jack
24 Elenius Isak
41 Haapalainen Benjamin
70 Sandberg Johan
48 Asplund Isak
2 Nyström Sami
31 Omars Edward (C)
33 Nyman Benjamin
21 Moradi Mobin
25 Rönn Simon
43 Noah Lithen
45 Dahl William
87 Jern Ivar
88 Palenius Kimi
98 Holmbäck Valter
1 Björknäs Sebastian (MV)
71 Sandberg Jakob
29 Pedersen Jim
39 Storbacka Mattias
95 Holm Elias
28 Back Emil
13 Heinonen Linus (MV)
22 Teir Elmer
4 Hiekkanen Hannes
27 Stenbacka Elis
1 Kalashnik Artem (MV)
6 Rintalahti Hermanni
26 Norppa Andreas
99 Jungar Helmer
10 Enlund Malte
30 Back Isac
55 Arvila Alfons

Vinster: 9
Oavgjorda: 4
Förluster: 3 (ingen på höstomgången)


Mer information om Herrsektionens verksamhet och framfart hittas på Instagram. Sök upp oss på @bollklubben48 och följ oss gärna!


Text: Robin Carlson
Bild:
@nipsu_photography (på Instagram)